Katso tulevat avioparileiritLiity avioparityön tukijaksi

Uutisia avioparityöstä

Vuoden alusta pääset lukemaan Samassa Veneessä -vastuuparien kirjoittamia blogeja, joissa oivalluksia elämästä ja parisuhteesta.


Jos tulen kymmenen vuoden kuluttua kotinne ovelle, niin minne tulen ja mitä siellä kohtaan?”

Elina ja Sami Lehtomäki

Tuon kysymyksen vihkipappimme esitti meille reilut 20 vuotta sitten pitäessään meille kirkon sakastissa vihkikeskustelua. Häihimme oli muutama päivä aikaa. Olimme tutustuneet kahden vuoden ajan toisiimme ja halusimme sitoutua avioliittoon Jumalan kasvojen edessä. Jälkeenpäin olemme ymmärtäneet, että vihkipappimme kertoi tuon keskustelun aikana useita parisuhteen arkeen liittyviä asioita, joita hän oli jo kokenut tai oppinut. Muutamia kertoja olemme vuosien varrella myös miettineet, mitä vastaisimme hänelle tämän tekstin alussa olevaan kysymykseen.

Kotimme on keltainen puutalo maaseudulla. Oven takana asuu kuusihenkinen perhe: äiti, isä, 16- ja 8-vuotiaat pojat sekä 14- ja 11-vuotiaat tytöt. Tällä hetkellä eletään ruuhkavuosien pyörteissä. On koululaisten asioita, murrosikäisten asioita, työasioita, aikuisten asioita ja… jääkaapin ovessa olevasta kalenterista luemme, mitä huomisen päivän kohdalla tulee muistaa. Tätä kirjoittaessamme kotimme on koristeltu jouluiseksi, varsinainen joulu on jo vietetty ja eletään vuoden 2017 viimeisiä päiviä. Olemme vuoden 2018 kynnyksellä ja mielessämme pohdimme kuluneen vuoden tapahtumia sekä sitä, mitä tuleva vuosi tuo tullessaan. Tahdomme jakaa sinulle kaksi hetkeä joulun ajastamme, jotka molemmat sijoittuvat jouluaatonaattoon.

Olimme päättäneet etukäteen, että haluamme käydä ennen joulua tervehtimässä iäkästä tuttavapariskuntaa ja viedä joulutervehdykseksi heille kukan. Aatonaattoiltapäivällä pyysimme kaikki lapsetkin mukaamme. Lähtötohinassa syntyi ajatus laulutervehdyksestä ja 14-vuotias otti viulunsa mukaan. Perille päästyämme ryhmityimme pariskunnan tupaan ja viulu aloitti Arkihuolesi kaikki heitä -laulun sävelet. Lapset lauloivat reippaasti, meidän aikuisten äänet värisivät, iäkäs pariskunta kuunteli silmät liikutuksesta kimaltaen. Kun lopetimme, he kiittelivät yllätyksestä ja sitten oli meidän vuoro yllättyä. Rouva kertoi valmistaneensa olohuoneeseen miehelleen joululahjan, jonka oli ajatellut näyttää vasta jouluaattona, mutta halusi näyttää sen jo nyt, jotta myös lapset näkevät sen. Hän avasi oven olohuoneeseen ja pyysi meitä ja miestään peremmälle. Tiesimme jo entuudestaan, että huoneessa on paljon kauniita esineitä. Nyt niiden keskellä seisoi pieni joulukuusi koristeineen ja kynttilöineen. Kaikki oli hyvin kaunista. Joulukuusen vieressä oli metrin korkuinen tonttu-ukko. Rouva kertoi, että he olivat ostaneet tontun vuosia aiemmin huutokaupasta. Tonttu lauloi ja heilutti kynttilälyhtyään, kunnes meni epäkuntoon jonakin vuonna. Kuluneena kesänä rouvan siivotessa aittoja ylimääräisestä tavarasta, oli pariskunnan mies sanonut, että tonttu-ukosta voidaan luopua, koska se on epäkunnossa. Rouva kuitenkin päätti säilyttää tontun ja ajatteli korjaavansa sen miehelleen jouluyllätykseksi. Rouva sai tontun kuntoon ja oli salaa kuljettanut sen sisälle olohuoneeseen. Ja nyt hän meidän läsnä ollessa antoi miehelleen joululahjaksi tuon yllätyksen: napsautti nappulasta ja tonttu alkoi laulaa ja heiluttaa kynttilälyhtyään. Lapset katsoivat tonttua hämmästyneinä. Rouva katsoi miestään lämpimästi mainiten vielä, että tämä oli joululahja miehelle. Me katsoimme tätä kaikkea liikutuksen vallassa – rakkaus oli aivan meidän keskellämme siinä hetkessä. Näin aikuiset sekä lapset iästä riippumatta kokevat rakkautta tullessaan huomioiduksi. Rakkaus saa meidät ihmiset näkemään vaivaa, tekemään työtä toisen ihmisen hyväksi. Ja silloin syntyy läheisyyttä, joka aikaansaa uudenlaista avoimuutta ja edelleen lähentää meitä toisiimme. Näin syntyy läheisyyden hyvä kehä.

Aatonaattoiltayönä istahdimme glögimukien kanssa vieretysten olohuoneen sohvalle. Koti oli koristeltu juhlaan, joulukuusi ja jouluruoat levittivät vienoa tuoksuaan. Lapset nukkuivat rauhassa kukin omissa sängyissään, oli hiljaista. Iltapäivällä koettu hetki oli vielä tuoreena mielessä: kauneus, rauha ja rakkaus koskettivat syvältä. Iäkkään pariskunnan välinen kunnioitus puhutteli meitä, kuten niin monta kertaa aikaisemminkin. Keskustelimme hiljaa kuluneesta syksystä ja kiitollisina totesimme tulleemme jouluun; juhlaan, lomaan ja lepoon. Saisimme tänäkin vuonna kuulla joulun sanomasta, suuresta rakkaudesta, Vapahtajastamme, jonka Jumala antoi syntyä seimeen maailman pelastukseksi. Jotakin tuosta rakkaudesta me voimme heijastaa toinen toisiimme parisuhteessa, perheessä, lähipiirissämme, kun toteutamme Jeesuksen käskyä ”Rakasta lähimmäistä niin kuin itseäsi”. Tämä käsky mielessä on hyvä aloittaa vuosi 2018.

Jos siis tuona aatonaattoiltayönä olisit tullut kotimme ovelle kysymään, mitä meille kuuluu, olisimme vastanneet sinulle ensimmäisen korinttolaiskirjeen luvun 13 viimeisellä jakeella ”Niin pysyvät nämä kolme: usko, toivo ja rakkaus. Mutta suurin niistä on rakkaus.” Siunattua vuotta 2018 sinulle ja teille! Tehkäämme rakkauden tekoja enenevässä määrin.

Elina ja Sami Lehtomäki
Avioparityön vastuupari


Lasten kanssa leirille

Isä-poikaleiri -13 062

Kairosmajan, Vivamon ja Oronmyllyn avioparileireillä on eri ikäisille lapsille omaa ohjelma / lastenhoito pienimmille.  

Leiri on koko perheen elämys.  

Löydät lisätietoa leireistä tästä.


Avioparityötä perheen parhaaksi

Julkaistu 17. marraskuuta 2017

Samassa Veneessä -avioparityö on saanut uuden luotsin. Pastori Terhi Ruokonen-Jalo puhuu sitoutumisen puolesta.

Hyvääkin liittoa kannattaa hoitaa

Julkaistu 23. toukokuuta 2016

– Kesällä on hyvä antaa aikaa puolison kohtaamiseen ja parisuhteen hoitamiseen, Saara ja Panu Rissanen rohkaisevat. He koordinoivat Kansan Raamattuseuran Samassa Veneessä-avioparityötä.

Samassa Veneessä -avioparityölle uudet vetäjät

Vertaistuki on voimaa myös avioparityössä. Luvassa on monia hienoja leirejä ja viikonloppuja.

Avioliiton tärkein sana

Avioliiton tärkein sana on "Tahdon", myös silloin kun yhteistä tietä on kuljettu jo pitkään.

Avioliittoleiri tarjoaa pysähdyspaikan parisuhteen hoitamiseen

Samassa Veneessä -avioparityö järjestää tänä vuonna runsaasti erilaisia leirejä, kursseja ja viikonloppuja.


Palaute
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä