Kairosmaja on palvellut ruumiin, sielun ja hengen keitaana 50 vuotta

Kairos-sana tarkoittaa erityistä Jumalan aikaa ja hetkeä sekä sisäistä parantumista. Kairosmajan tunturikeskuksen toiminta Pyhätunturin kupeessa tähtääkin siihen, että siellä kävijät saavat kokea yhteyttä Jumalaan sekä kokonaisvaltaista ruumiin, sielun ja hengen voimaantumista ja parantumista.

Kaisa Mattila on toiminut Kairosmajan lomakeskuksen johtajana reilut pari vuotta. Hän löysi tiensä tunturikeskukseen viisi vuotta sitten.

-Haluan säilyttää Kairosmajan historiasta sen ydinasian: armollisuuden ja vapauden. Ihastuin käydessäni täällä ensimmäisen kerran nimenomaan siihen, että tänne voi tulla sellaisena kuin on. Se on jotenkin Kairoksen ydintä, Kaisa kertoo ja jatkaa, että lomakeskukseen tullaan hyvin erilaisista taustoista ja kaikki ovat tervetulleita.

Pitkään Kairosmajalla johtajana ja myöhemmin ohjelmatoiminnasta vastaavana isäntänä toiminut Kari Hämäläinen jatkaa edelleen eläkkeeltä käsin yhtenä Kairosmajan aktiivisena vapaaehtoisena.

-Toivon, että 50 vuotta täyttävä Kairosmaja ei koskaan unohda kutsumanimensä syvää merkitystä. Vaikeat elämän kriisit ovat totta tänä päivänä niin nuorille kuin elämän ehtoopuolelle ehtineille. Niin kauan, kuin Jumala siunaa meitä kairos-hetkillä, voimme olla varmoja, että olemassaolollamme on tarkoitus ja tulevaisuutemme on valoisa, Kari kuvaa ajatuksiaan.

Rauhaa maastossa ja Revontulikappelissa

Jo Kairosmajan perustajalla, Erkki Lemisellä, oli julistuksessaan sielunhoidollinen sisältö, jonka perintö elää lomakeskuksessa edelleen. Hengellistä ravintoa tarjotaan muun muassa Revontulikappelin Aamun ja Illan sanat -hetkissä, joissa päärooli on raamatunopetuksella ja musiikilla.

Hengellisen annin lisäksi tunturikeskuksen palvelut tarjoavat monipuolisesti ulkoilua ja liikuntaa sekä herkullista ruokaa. Retkiä voi tehdä hiihtäen, lasketellen ja patikoiden upeassa Pyhätunturin maastossa rauhasta ja avarista maisemista nauttien.

-Kaikki ohjelma on vapaaehtoista, eikä täällä ole pakkoa osallistua mihinkään, ei edes ruokailuun. Tosin sitä harvemmin jätetään väliin, koska me olemme tunnettuja hyvästä ruuasta, Kaisa Mattila nauraa. Moni sanoo, että parasta täällä on kokonaisuus. On fyysistä rasitusta, hengellistä ravintoa ja valmis ruoka pöydässä niin, että saa vain nauttia.

Virkeän viisikymppisen kunniaksi pääsiäisen aikaan vietetään Kairosmaja 50 v. -juhlaviikkoa. Ohjelmassa on hartauksia, musiikkia ja ulkoilua sekä kahvittelua kodalla. Pääsiäispäivänä pidetään juhlamessu ja -konsertti.

Kari Hämäläinen