Vivamon juhlavuosi

Vivamon vastaanotto
Vastaanotossa palvelemme sinua varauksiin ja ohjelmakyselyihin liittyvissä yhteydenotoissa. Ota meihin yhteyttä ja varaa paikkasi tapahtumaan tai vaikka majoitus lomallesi. Puhelinajat ma-pe klo 9-11 ja klo 14-15.

Vivamo 70 -vuotta

Sotien jälkeen perustettu Kansan Raamattuseura tarvitsi omaa tukikohtaa. Kun seuran ensimmäinen toiminnanjohtaja Mauri Tiilikainen laskeutui kesällä 1952 alas Vivamon mäkeä, hänen kerrotaan tunteneen luissaan ja ytimissään legendaariset sanat: “Totisesti, tämä paikka on Jumalan valtakunnan tarkoitusperiä varten.”

Tervetuloa juhlimaan kanssamme!

Anna lahja Vivamolle juhlavuoden kunniaksi

Voit tehdä lahjoituksen Vivamolle valitsemalla alla olevista hankinnoista itsellesi parhaan. Voit itse määrittää summan, jonka haluat lahjoittaa. Klikkaa kuvaa ja pääset tekemään lahjoituksen.

Laiturihankinnan tukeminen tilisiirtona:

saaja: Kansan Raamattuseura
tilinumero: FI65 5236 0420 1235 93
viitenumero: 97518

Voit tehdä lahjoituksen MobilePay-numeroon 59216.
Kirjoita viestikenttään mihin kohteeseen haluat antaa lahjoituksesi.

Keräyslupa

Vivamon tarina

Vivamon juuret ulottuvat sadan vuoden taakse, vuoteen 1916, jolloin helsinkiläinen senaattorintytär Karin af Björkesten osti alueen Vohloisten kartanon paroni Cronstedtilta.

Lohjalla sijaitsevasta Vivamosta kehittyi vähitellen pohjoismaisten naisten ylläpitämä yhteisö, jossa vastuuta kantoivat suomenruotsalaisen Björkestenin lisäksi tanskalainen tohtorinna Elisabet Selmer sekä Iitin Perheniemen kartanon tyttäret Mary ja Karin Stråhle.

Karin af Björkesten lahjoitti Vivamon Karin Stråhlelle, joka oli menettänyt kätensä puimakoneonnettomuudessa. Heidän johdollaan Vivamossa elettiin vaatimatonta elämää, keskityttiin rukoukseen ja Raamatun tutkisteluun ja otettiin vastaan vieraita.

Merkittäviä naisia Vivamon varhaisessa historiassa olivat myös opettaja Ellen Poppius, joka aloitti laajalle levinneen pyhäkoulutyön sekä Helsingin Raamattukoulun perustaja Kerttu Vainikainen. Lähetystyöllä oli alusta alkaen tärkeä sijansa, Karin Stråhle oli lähetystyöntekijä ja monet lähetit kokoontuivat Vivamoon työkausiensa välillä.

Kansan Raamattuseura saapuu Vivamoon

1950-luvun alkupuolella Karin ja Mary Stråhle tahtoivat lahjoittaa alueen jollekin kristilliselle järjestölle. Sotien jälkeen perustettu Kansan Raamattuseura tarvitsi omaa tukikohtaa. Kun seuran ensimmäinen toiminnanjohtaja Mauri Tiilikainen laskeutui kesällä 1952 alas Vivamon mäkeä, hänen kerrotaan tunteneen luissaan ja ytimissään legendaariset sanat: “Totisesti, tämä paikka on Jumalan valtakunnan tarkoitusperiä varten.”

Karin ja Mary Stråhle päättivät lahjoittaa Vivamon Kansan Raamattuseuralle. He toivoivat vain, että he saisivat jäädä alueelle asumaan: “Kun on ruokaa ja kortteeria, se riittää.”

1950-60-luku

Uuden isäntäväen myötä elämä vilkastui. Alkoivat rippikoululeirit, joiden oppilaat majoittuivat aluksi vanhoissa raitiovaunuissa. Syntyi monenlaista tavoittavaa toimintaa ja senioriväelle tarkoitettu Vivamo-opisto.

Myös miesten ääni vahvistui, vaikka Vivamon ensimmäinen johtajatar olikin nainen, Suomen lähetysseuran Ambomaan lähetti Linda Helenius. Vivamossa 1950-1960-luvuilla vaikuttaneita miehiä olivat Mauri Tiilikaisen ohella mm. Erkki Leminen, William Uotinen, Niilo Tuomenoksa ja Kalevi Lehtinen.

Mauri Tiilikainen oli syvästi sitoutunut kirkkoomme ja sen seurakuntiin: “Kansan Raamattuseuran työntekijät eivät liiku seurakuntia haukkumassa. Siitä minä pidän kiinni. Muut tehkööt sitä, me emme”, hän jyrähti.