Matkustan ympäri Suomen maan

Mikko Piiroinen pakkaa Sulkavalla punaista pakua. Äänentoistoa, laatikoita, kangasta ja lisää laatikoita sujahtaa autoon järjestelmällisesti, kunnes auto on täynnä lattiasta kattoon. Nuket hän asettelee erityisen varovasti, onhan kyseessä nimenomaan nukketeatterin auto. Piiroinen sujauttaa vesipullon ohjaamon ovitaskuun, naputtelee Irma-navigaattoriin osoitteen ja starttaa. Matka kohti Nurmesta alkaa. Nurmeksessa ohjelmassa on pari Rohkeusretiisi-esitystä kouluilla sekä Aarrejahdissa-konsertti kymppisyttäreillä. Minna Sairon, toisen nukketyöntekijän hän nappaa rautatieasemalta mukaan. Täältä tullaan lapset ja aikuiset!

 

Löytääkö Siiri kavereita uudesta koulusta?

Sairo on koulutukseltaan luokanopettaja ja yhtymäkohta Sananjalan uusimman nukkenäytelmän Rohkeusretiisin kanssa on ilmeinen. Se nimittäin vie katsojat tämän päivän koulumaailmaan. Rohkeusretiisi on suunnattu alakouluikäisille, mutta se on puhutellut teemoillaan myös aikuisryhmiä. Esitys on sovitettu nykyisen katsomuskasvatuksen käyttöön.

– Siiri aloittaa uudessa koulussa ja se jännittää, kertoo Sairo. – Miten mahtavat luokkakaverit ottaa tulokkaan vastaan? Löytyykö kavereita? Tuli mitä tuli, Siirillä on onneksi erikoinen ja salainenkin Tirri-ystävä, jonka kanssa voi jakaa kaikenlaisia tuntemuksia. Esityksessä pohditaan miten olla rohkeasti oma itsensä ja hyvä kaveri, kultaista sääntöä mukaillen.

 

 Paimenpoika Joel iltanuotiolla

Jouluun Sananjalalla on tarjota oma näytelmä. Pari vuotta sitten valmistui Sinä yönä paimenessa -joulunäytelmä. Esityksen tarinassa ollaan ihmettelemässä ensimmäisen jouluyön tapahtumia. Paimenpoika Joel pääsee ihan ensimmäistä kertaa yöpaimeneen, ja se tietysti jännittää. Onneksi isä on mukana opastamassa. Seurana on myös vielä vähän pentu paimenkoira Coco. Iltanuotiolle ilmestyy yhtäkkiä sanansaattaja suurta uutista kertomaan.

– Sinä yönä paimenessa -esitys lähtee kierrokselle ympäri Suomen marraskuun viimeisinä päivinä, kertoo Piiroinen. – Tällä hetkellä jouluesityksen paikkakuntia on tiedossa parikymmentä. Vielä sinne jokunen esitys ja vierailukohde mukaan mahtuu, jos sopivasti reitille osuu, hän vinkkaa.

– Esitys sopii päiväkoti-ikäisistä ikäihmisiin. Ihastunutta palautetta olemme saaneet niin pieniltä kuin isommiltakin katsojilta, Sairo iloitsee.

 

Nuket heräävät eloon nukettajan käsissä

Puhutaan nukketeatterin ”ihmeestä”, siitä kuinka nuket heräävät nukettajien käsissä eloon. Siitä kuinka tarinat elävät nukkejen mukana. Ja kuinka nukketeatterin keinoin voi kokea ja käsitellä erilaisia tunteita nukkejen kautta. – Tärkeää on tarjota lapselle myös erilaisia kulttuurielämyksiä, painottaa Sairo. – Kiireetön, mutta mukaansatempaava teatterikokemus. Rauhoittuminen esityksen äärelle ja sen tunnelmiin kaiken ruutuelämän keskeltä.

– Kerta kerran jälkeen opettajat tai päiväkodin henkilöstö hämmästyvät sitä, kuinka vilkkaatkin lapset rauhoittuvat puolen tunnin esityksen ääreen, kertoo Piiroinen esimerkin nukkenäytöksen voimasta. – Silmien edessä, ihan tässä, tapahtuu jotain erilaista, uutta ja kiehtovaa. Välillä yleisöstä kuuluu íhastuksen huokauksia, välillä kikatusta. Joskus vähän jännittääkin. Tarinat vievät mennessään!

 

Sallittu myös aikuisille

Esitykset antavat paljon myös aikuisille. Nukketeatteri mielletään Suomessa helposti vain pienten lasten jutuksi. Maailmalla se on kuitenkin vanha teatterilaji, jossa on ihan loputtomasti erilaisia toteutusmuotoja.

 

Sankaritarina tulossa keväällä 2024

Sananjalan Mikolla ja Minnalla on työn alla seuraava nukkenäytelmä. Tulevassa esityksessä pohditaan sankaruutta. Uuden testamentin kertomuksista on mukana Laupias Samarialainen. Tapahtumia erämaassa on ihmettelemässä myös Sasu-koira, joka on Mikon roolihahmo. – Tällä hetkellä käsikirjoitusta viilaillaan ja rakentelua aloitellaan keikkareissujen lomassa, availee Piiroinen uutta esitystä.

Sasun koirankujeet hauskuuttavat

Sasu-koira syntyi koronavuonna ja sai oman YouTube-kanavan lasten ja aikuisten iloksi. Sasu katsoo maailmaa omalla koiran tyylillään, pohtii sanoja ja tykkää ennen kaikkea makkarasta. – Sasu-TeeVee eli Sananjalan oma YouTube-kanava täydentyy syksyn aikana kolmella uudella jaksolla. Jaksojen teemat liittyvät evankelisluterilaisen kirkon Polku-toimintamallin teemoihin. Luvassa on myös uusia lauluja, joita voi halutessaan liittyä mukaan laulamaan, Sairo kertoo.

 

Konsertissa päästään tanssimaan

Sananjalka on paljon muutakin kuin nukketeatteri. Se on kuin täydenpalvelun hotelli, josta löytyy esitysten lisäksi Sasu-koira, osallistava konsertti ja kaiken huippuna sirkustelua. Minna ja Mikko laittavat kaikki lahjansa yhteen ja tarjoavat viihdettä sanan mukaisesti vauvasta vaariin. – Ohjelmistossamme on Sasu-koiran ja minun yhteinen Aarrejahdissa-konsertti, sanoo Sairo, joka on myös taitava muusikko. – Sen kanssa on kierrelty erityisesti seurakuntien ikäkausisynttärijuhlilla. Tämä tarinallinen konserttihetki vie monenlaisiin teemoihin ja tunnelmiin. Elämässä kun välillä ihan harmittaa. Tai sitten saattaa löytyä kummallinen pyöreä roskasäkki. Mitä lie on pois heitetty? Tanssimaankin päästään tässä hauskassa osallistavassa hetkessä yhdessä koko yleisön kanssa.

 

Saatko lautasen pyörimään tikun nokassa?

Ja jos esitysvierailujen yhteydessä jää aikaa, niin Mikko kaivaa salaisesta kassistaan lautasia, keppejä ja muita värikkäitä sirkusteluun sopivia välineitä. Ja niin on pieni sirkuskoulu alkamassa. Mitäs jos laittaisit vaikka lautasen pyörimään tikun nokkaan? Tai vaikka jonglööraisit sifonkihuiveilla? – Tähän puuhaan on joku aikuinenkin innostunut niin paljon, ettei ole melkein malttanut kotiin lähteä ennen kuin homma on otettu haltuun, nauraa Minna. – Ohjelmistossamme pyörivät edelleen tutut nukkenäytelmät Sasu ja taivaan linnut sekä Harmandia-kertomus harmaasta valtakunnasta, Minna vinkkaa lopuksi. Samassa Irma-navigaattori kertoo, että olet saapunut perille. Punainen paku kääntyy parkkipaikalle, Minna ja Mikko hyppäävät autosta ulos. Pari venyttelevää liikettä ja tutustuminen uuteen esityspaikkaan alkaa.”

Teksti on julkaistu alunperin Sana-lehden numerossa 20/2023.